Chilli paprička

Chili papričky různé zralosti

Chili paprička (též čili papričkafeferonka; někdy se též užívá název kayenský pepř, případně kajenský pepř) je plod především exotických druhů křovitých paprik, rostoucích v tropech a subtropech IndieČínyJaponskaVietnamuAfrikyJižní a Střední Ameriky, zvláště Mexika. Hojně se užívají i na Balkáně.

Jedná se o malé světlejší papričky se silnou vůní. Tyto feferonky jsou ostré odrůdy zpravidla vytrvalých kořeninových paprik, kterých je celá škála. Za svou pálivou chuť vděčí látce kapsaicin, která se dobře rozpouští v tucích, takže pro zahnání akutního pocitu pálení v ústech nejlépe pomůže sklenka mléka. Kdo nemá v oblibě mléko, může si ústa vypáchnout sklenkou silné kořalky, protože kapsaicin je rozpustný i v alkoholu.

Mimo dalších látek obsahuje vitamíny C a karoten B. Podporují chuť k jídlu, ale ve větším množství dráždí pohlavní a močové ústrojí. V přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než pepř. Má příznivý účinek na zažívání. Je prokázáno, že kultury, zvyklé na ostrá jídla s tímto kořením, snáze snášejí zamoření pokrmů a prostředí kolem sebe různými bakteriemi, zejména těmi vyvolávajícími průjem. Chili vyvolává změny ve střevní sliznici, která potom leccos snese. Chili je považováno také za afrodisiakum.

Původ

Chili papričky pěstovali Indiáni již v předkolumbovské době, a to už od 6. tisíciletí př. n. l. Byla to jedna z prvních samosprašných plodin, které se v Americe začaly pěstovat. Po objevení Ameriky je evropští (zvláště portugalští) kupci rychle rozšířili po celém světě, protože představovaly cenné koření a náhradu za pepř. Velké obliby doznaly především v Indii, kde dnes představují nedílnou součást indické kuchyně. Z Indie se přes Osmanskou říši dostaly do Maďarska, kde z nich maďaři vytvořili své národní koření - mletou papriku.

Druhy

Chilli papričky se dělí na množství kultivarů, které jsou klasifikovány do následujících druhů:

Oproti tomu kapie byla vyšlechtěna jen z jednoho druhu, Capsicum annuum.

Superchilli

Jedny z nejpálivějších papriček znají svůj původ ze subkontinentu Indie. Tamní chilli se honosí příznačným názvem bhut jokia tedy "chilli démon" a používá se jako donucovací prostředek místní policie a vojenských složek, kde se používá jako náplň kouřových granátů. Podle nepotvrzených zvěstí prý došlo k úmrtí chlapce, který "démona" omylem pozřel.

Kayenský pepř

Tímto názvem bývá často označován prášek ze sušených chili papriček. Má žlutou až červenou barvu a velmi palčivou chuť. Pochází z oblasti Střední Ameriky. Karibští domorodci s ním seznámili už Kolumbovy námořníky.

Množení

Chili papričky se množí semínky. Ta jsou kulatá, zploštěná, zpravidla vrásčitá žluté barvy. Časem semínka postupně hnědnou což může ukazovat nižší kvalitu a klíčivost semínek. Semena mají vysokou klíčivost kolem 95% a mohou si klíčivost zachovat i několik let.

Pěstování

Papričky lze s úspěchem pěstovat i v našich podmínkách, vyžaduje se však speciální postup, který lze rozdělit na tři důležité kroky.

  • Předpěstování - Začátkem nového roku se osivo v bytě umístí do zeminy a vyčká se na vyklíčení a první děložní lístky.

  • Přesazení - Po zesílení rostliny následuje přesazení do menšího samostatného kořenáče, ve kterém chilli čeká na příhodné venkovní podmínky.

  • Výsadba - S příchodem prvních jarních dní s jistotou absence mrazivého rána lze přistoupit k finálního výsadbě na kýžené místo do skleníku. Rostlina vyžaduje dostatek tepla i světla, nenáročná je naopak na zálivku. Potřebné živiny dodá pravidelné hnojení.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nejpálivější chilli světa

Nejpálivější chilli světa dosahuje pálivosti vyšší než než pepřový sprej. Je to velmi težko popsatelná pálivost, která je nejvyšší u čerstvých chilli papriček. Vypěstujte si nejpálivější chilli světa doma za oknem nebo na zahradě ve fóliovníku či skleníku a poznáte netušené. Mezi nejpálivější chilli světa patří chilli Trinidad Scorpion MorugaDorset NagaTrinidad Scorpion Butch Taylor či Naga Viper a Infinity.

Trinidad Scorpion Moruga

  • Trinidad Morouga Scorpion 

  • 7. 2. 2012 – V Las Crusec v hotelu hotelu Encanto byl vyhlášen Paulem Boslandem nový šampion pod názvem Trinidad Moruga Scorpion Red. Papričce Moruga Scorpion bylo naměřeno neuvěřitelných 2,009,231 SHU a překonala tak poprvé hranici dvou milionů jednotek. Na internetu zprávu zveřejnil chilli pěstitel Jim Duffyz Lakeside California. Od počátku byla paprička Moruga Scorpion šlechtěna pro Guinnessův rekord a rostliny které byly ke šlechtění použity, pečlivě kontroloval Gregory Reeves tak, aby žádná neměla méně jak 1 milion SHU.

 

Dorset Naga

 Dorset Naga paprika

V roce 2006 si BBC2 nechala vypracovat test, který měl odpovědět na otázku, která chilli paprička je nejpálivější na světě. Dne 20. října 2006 pak výsledek prezentovala v pořadu Gardeners' World. Vítězem testu s obsahem 1.598.227 SHU se stal tehdy ještě velmi mladý a neznámý kultivarDorset Naga, za kterým stojí Michael a Joy Michaudovi ze společnosti Peppers by Post.Dorset Naga vznikla několikaletým šlechtěním z původní bangladéšské chilli papričky Naga Morich


 

Chilli "HP22B" 

HPB22 chilli pepper world hottest

Rok 2011 lze shrnout jako bouřlivé období bohaté na soupeření mezi pěstiteli chilli papriček o post nejpálivější papričky na světě. Dne 13.11.2011 oznamuje Ed Currie(Pucker Butt Pepper Company) z Jižní Californie, že jeho chilli paprička s pracovním názvem "HP22B" v testech přesáhla hodnotu 1,5 mil. SHU. Na světě je tak nová nejpálivější chilli  paprička překonávající dosavadní australskou královnu Trinidad Scorpion Butch T z března roku 2011.

Chemická analýza byla provedena na Winthrop University a nyní se čeká na oficiální potvrzení a zanesení výsledku do Guinessovy knihy rekordů.

Hon na prestižní ocenění nejpálivější chilli papričky na světě, které s sebou nese i nemalé finanční zhodnocení pro šlechtitele i pěstitele tedy intenzivně pokračuje. Která paprička to bude příště? 

 

              Trinidad Scorpion Butch T

 

Trinidad Scorpion Butch T

Od 1.3.2011 je nejpálivější chilli papričkou zanesenou do Guinesovy knihy rekordůTrinidad Scorpion Butch T z dílny The Chilli Factory (Austrálie). Chemickou analýzu - vyskoúčinnou kapalinovou chromatografii s elektrochemickou detekcí (HPLC-ED) prokazující rekordní koncentrace kapsaicinu, kterého bylo obsaženo 1,463,700 Scovilleho jednotek pálivosti - SHU, provedla laboratoř EML Consulting Services.
Butch T na konci názvu jinak poměrně známé odrůdy chilli papričky Trinidad Scorpionnese jméno pěstitele Butch Taylora, který je považován za "otce" nového mutantaTrinidad Scorpion Butch T.

    Naga Viper

Naga Viper paprička

V listopadu 2010 provedla laboratoř HRI Mineral Analysis Laboratory z Wawricku (Anglie) chemickou analýzu chilli papričky Naga Viper, u které stanovila obsah kapsaicinu na 1,382,118 Scovilleho jednotek pálivosti - SHU a 25.2.2011 byla vyhlášena nejpálivější chilli papričkou na světě. Tento post obhajovala pouzde jeden jediný týden. Za touto novou hybridní chilli stojí pěstitelGerald Fowler, kterému se podařilo zkřížit tři druhy nejpálivějších chilli papriček a to Naga JolokiaNaga Morich a Trinidad Scorpion.

        Infinity Chilli Pepper

Infinity paprička

15.2.2011 proběhla v médiích krátká zpráva o nové rekordmance Infinity Chilli Peppervypěstovanou Nickem Woodsem z Fire Foods (Anglie). Infinity Chilli stačilo k překonání rekordu 1,176,182 SHU Scovilleho pálivých jednotek - SHU. Tato chili paprička, o které se též tvrdilo, že její prvenství bylo podvrh, měla jepičí život, protože už za pouhých deset dní ji překonala Naga Viper.

 

Bhut (Ghost) Jolokia

 Bhut (Ghost) Jolokia

Pěstitelé chilli z Assamu v Indii společně s Chile Pepper institutem analyzovali u veřejnosti známější chilli papričku Bhut Jolokia s výsledkem 1,041,427 Scovilleho pálivých jednotek - SHU. A  v roce 2006 byla zařazena do Guinessovy knihy rekordů jako nepálivější chilli světa. Na internetu se i dnes běžně setkáte s tím, že Bhut (GhostJolokia je stále uváděna jako nejpálivější, což ovšem již nějakou dobu jak víme není pravda.